Coronacrisis raakt Werelderfgoed hard

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk wordt hard geraakt door de coronapandemie. De bezoeklocaties waren in november opnieuw twee weken gesloten, net als eerder dit jaar. De vooruitzichten voor de toerismebranche voor 2021 zijn zeer somber.

Eerder dit jaar waren tussen 13 maart en 24 juni alle bezoeklocaties in Werelderfgoed Kinderdijk gesloten. Hierdoor stokt het bezoekersaantal, vanaf de heropening, bij ongeveer 20 procent van wat was begroot. Van 5 tot en met 18 november was Werelderfgoed Kinderdijk opnieuw gesloten in de strijd tegen het coronavirus. Normaal gesproken komt minimaal 80 procent van de bezoekers aan Kinderdijk uit het buitenland, vaak met de bus of een cruiseschip. Internationaal groepsbezoek is door de huidige (reis)beperkingen vrijwel onmogelijk. De afgelopen periode kwamen er vooral Nederlanders.

“Ik ben ervan overtuigd dat het toerisme zich ooit weer herstelt, want mensen willen met eigen ogen die mooie plekken in de wereld zien,” vertelt directeur Cees van der Vlist van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). “De vraag is alleen hoe snel het herstel gaat.” De internationale reiswereld verwacht dat ook 2021 een, vanuit economisch perspectief gezien, loodzwaar jaar wordt. Veel onzekerheden, vrijwel geen zekerheden. Het wegvallen van een groot deel van de inkomsten is uiteraard een financiële aderlating voor de SWEK. Van der Vlist: “De overheid helpt ons enorm. Die steun geeft ons meer tijd om zorgvuldig afwegingen te maken. Helaas kan niemand enige zekerheid geven over hoe het toerisme zich verder ontwikkelt. Alles valt of staat met de beschikbaarheid van een vaccin.”