De eerste 100 – de kop is eraf!

100 dagen Peter-Jan Steenbergen


Op 1 juli 2021, beste nieuwsbrieflezer, ben ik gestart als directeur-bestuurder van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Met een aantal van u heb ik inmiddels al kennis gemaakt en ook dromen (en nachtmerries) gedeeld. Een aantal van u zal ik ongetwijfeld nog leren kennen.

Aangezien ik nu ruim 100 dagen ‘in functie’ ben geef ik graag een reflectie op de situatie in Kinderdijk en dan met name over Kinderdijk2030. Kinderdijk heeft namelijk als doel gesteld het eerste Werelderfgoed te worden waar toerisme/bezoek samengaat met leefbaarheid, authenticiteit en natuurwaarden. Tot nu toe is dat nog geen ander Werelderfgoed echt goed gelukt. Venetië, Dubrovnik, Amsterdam: allemaal vrezen ze het spook van overtoerisme dat zomaar weer de kop kan opsteken nadat corona verslagen is. Ja en ook in Kinderdijk moeten we oppassen. Gelukkig hebben we een plan en een visie; sterker nog, we zijn ondanks dat corona ons parten speelde gewoon gestart met de uitvoering van het programma. Dat geeft hoop.

Wat ook hoop geeft is de samenwerking met de SWEK-omgeving. De eerste gesprekken met een afvaardiging van ‘het dorp’ Kinderdijk en de molenbewoners zijn in een goede sfeer en constructief verlopen. Een goede dialoog is de basis voor het krijgen van wederzijds vertrouwen. Het is mooi om te zien dat we allemaal passie hebben voor het prachtige gebied waar we wonen en werken. Ieder vanuit zijn eigen achtergrond en belang. En ongetwijfeld zullen er nog moeilijke gesprekken komen als er keuzes gemaakt moeten worden die ingrijpend zijn. Dan helpt het dat we elkaar en elkaars visie en belang kennen. Ik heb er vertrouwen in dat we de lijn van de eerste 100 dagen door kunnen trekken naar een mooie, langdurige samenwerking.