Drie bijzondere exposities over de Alblasserwaard

Dat er van alles valt te beleven in de Alblasserwaard en het molengebied
weten we inmiddels. Graag vestigen we de aandacht op drie bijzondere exposities waarbij ook nog eens sprake is van een mooie samenwerking. Van 30 september 2022 tot en met 31 december 2022 zijn drie exposities onder de noemer ‘Sporen in de Waard’ te bewonderen, op drie locaties. Ontdek het verhaal van je regio!

· Museum het Voorhuis – IJspret
· Werelderfgoed Kinderdijk – Rietcultuur
· Museum de Koperen Knop – Ontstaan van het landschap

Bijzondere samenwerking in de regio

Museum het Voorhuis, Museum de Koperen Knop en Werelderfgoed Kinderdijk slaan de handen ineen om het verhaal van Alblasserwaard-Vijfheerenlanden te vertellen. Met drie exposities laten we dit najaar de historie van dit bijzondere landschap zien.

Tentoonstelling Rietcultuur

Hoe zit het nu precies met het riet in de Alblasserwaard en waarom is het zo belangrijk? Dat ontdek je van 30 september t/m 31 december 2022 in de tentoonstelling ‘Rietcultuur’ in Kinderdijk. In de schuur bij Museummolen Nederwaard vertellen we in een bescheiden tentoonstelling over de rietcultuur in Kinderdijk. We laten zien waarom sommige molenaars zich bezighielden met het riet en hoe ze vroeger op spectaculaire wijze de stoppels na het oogsten wegbrandden. Bezoekers kunnen met een regulier ticket ‘Kinderdijk’ naar binnen en hebben geen extra kaartje nodig om de tentoonstelling te bekijken.

Sporen in de Waard

De tentoonstelling over rietcultuur is onderdeel van drie exposities die tot eind dit jaar het verhaal van de Alblasserwaard vertellen. Vergeet dus ook niet om een kijkje te nemen in Museum de Koperen Knop over de geschiedenis en het ontstaan van dit gebied. Deze boeiende tentoonstelling laat zien hoe men van de 10e tot de 12e eeuw de natuur naar hun hand zette. Tot slot haalt Museum het Voorhuis de schaatsen van zolder voor de expositie ‘IJspret’. Met foto’s, filmpjes en allerlei andere materialen stap je terug in de tijd dat er bijna ieder jaar geschaatst kon worden in de Alblasserwaard.

Dit najaar is dus hét moment om het verhaal van deze regio te ontdekken. Mis het niet.