Molencomplex Kinderdijk-Elshout viert feest – 25 jaar UNESCO werelderfgoed

Op 3 december verscheen in het AD al een artikel over deze mijlpaal waarin vanuit verschillende perspectieven gekeken wordt naar 25 jaar ’Molengebied Werelderfgoed’ en de vele plannen waaraan gewerkt wordt.

De verjaardag van ’25 jaar molencomplex Kinderdijk-Elshout op de werelderfgoedlijst van UNESCO’ was op 6 december 2022 een feit. Sinds 1997 staan we officieel op de UNESCO werelderfgoedlijst. Omdat de duurzame samenwerking tussen natuur en techniek in de polders van Kinderdijk zo uniek en waardevol is. En om ons gebied gegarandeerd te bewaren voor de toekomst. Best bijzonder als u bedenkt dat we deze plek delen met andere beroemde iconen als ‘De Amsterdamse Grachtengordel, Sydney Opera House, de Chinese Muur en het historische centrum van Wenen. Dit unieke stukje Nederland en zelfs van de wereld, wordt bezocht door vele landgenoten en internationale toeristen, als monument van de menselijke geschiedenis. Er valt hier van alles te beleven om te laten zien hoe molenaars geleefd hebben en nog leven. 

UNESCO zegt er zelf over: “Het netwerk van negentien windmolens in Kinderdijk-Elshout toont de indrukwekkende bijdrage die de Nederlanders hebben geleverd aan de technologie om water onder controle te houden. Vanaf de middeleeuwen tot de huidige tijd is men hier bezig met de bouw van waterwerken die nodig zijn voor de afwatering van landbouwgrond en dorpen. Het gebied toont alle typische kenmerken die samenhangen met deze technologie – dijken, reservoirs, pompstations, administratieve gebouwen en de 19 prachtig bewaard gebleven windmolens.”

Om deze mijlpaal te vieren waren de musea en de rondvaartboot van Kinderdijk op 6 december tussen 10:30 – 16:00 uur gratis te bezoeken. Daarnaast kregen de eerste 200 bezoekers gratis iets lekkers bij aankoop van een kopje koffie in het Kinderdijk-café́. Voor wie deze feestelijkheden gemist heeft, geen zorgen, want het hele jaar door zal het feest zijn tijdens dit jubileumjaar waarin van alles georganiseerd wordt voor de bezoekers. Verhaal, tradities en de geschiedenis van Kinderdijk staan daarbij centraal. Hou de website, deze nieuwsbrief en de sociale media -Facebook, Twitter, LinkedIn- dus goed in de gaten. Iedere 25ste van de maand valt er namelijk iets te vieren en te beleven.