Ons Dagelijks Brood

Waar een flinke dosis positiviteit en een snufje doorzettingsvermogen, vermengd met leefbaarheid en toerisme toe kunnen leiden: de doorstart van Bakker Stam. Na bijna honderd jaar dé bakker van Kinderdijk te zijn geweest is in februari 2022 ‘Ons Dagelijks Brood’ geopend; een samenwerking waarbij de bakkerswinkel open kon blijven om op die manier de sociale cohesie in het dorp te behouden. “Mensen kopen niet zozeer brood, maar zijn op zoek naar contact, informatie-uitwisseling en aandacht voor elkaar.” Aan het woord is Peter-Paul Klapwijk, initiatiefnemer van ‘Ons Dagelijks Brood’. En molenaar en ondernemer en doorzetter.

Peter-Paul: “Toen Bakker Stam besloot de bakkerij te sluiten omdat er geen geschikte opvolgers waren, waren de eerste reacties: dit kan niet! En samen met een aantal Kinderdijkers stond ik op om de boel te gaan redden.
Als bestuurslid van de Belangenvereniging Kinderdijk weet ik hoe belangrijk het is om een dorpsplek te hebben waar je elkaar op een natuurlijke manier ontmoet. Je kiest er niet voor niets voor om in een dorp te gaan wonen en daar horen dorpse contacten bij. Waar vind je die onder andere? Juist ja, bij de bakker.”

Aan de slag dus. “Zelf ben ik zeer verbonden met het dorp: mijn schoonvader is een Stam, ik ben bestuurslid bij de Belangenvereniging Kinderdijk en ik heb lang ‘de speeltuin gedaan’. Vanuit Rotterdam landde ik met mijn gezin in Kinderdijk en via mijn toen 7-jarige dochter kwam ik in contact met de speeltuin. Door mee te gaan helpen was dit achteraf de beste manier om iedereen snel te leren kennen. Deze speeltuinfunctie vergelijk ik met die van de bakkerij: de speeltuin is niet het doel maar een middel. Een middel om sociale cohesie en gemeenschapsgevoel te ontwikkelen.

“Om die reden spreekt de campagne ‘Koop Lokaal’ (www.molenlanden.nl/kooplokaal), waar ik de bakkerswinkel voor aangemeld heb, mij ook zeer aan. Het belang van het voortbestaan van lokale winkels is belangrijk voor een levendig straatbeeld. Zodat mensen niet online-only kopen en elkaar alleen nog maar bij de glasbak tegenkomen! Maar juist dat ze elkaar goedemorgen wensen en de laatste nieuwtjes horen.”

Peter-Paul vervolgt: “Leven met elkaar en zorgen voor elkaar, dát houdt de gemeenschap levendig. Hetzelfde geldt voor de bakkerswinkel: het gaat niet alleen maar om het brood, maar om ontmoeten. We kijken naar mogelijkheden en wat we met elkaar voor elkaar kunnen krijgen, er is geen plek voor doemdenkers die denken dat het toch niet lukt, wél voor aanpakkers en doorzetters. We zijn daarom ook blij met bakker Van der Grijn die ons zijn brood levert in deze overgangsfase.”

En: ”Vanaf 9 november 2021 heb ik alle beperkende gedachten laten varen en alleen maar gedacht: wat er ook gebeurt, het komt voor elkaar! Nu is ons allergrootste belang dat heel Kinderdijk brood haalt bij ‘Ons Dagelijks Brood’, zodat het voortbestaan wordt gewaarborgd en die felbegeerde dorpsplek blijft. Er wordt hard gewerkt in de winkel met een fantastisch team en ook achter de schermen buffelen we flink door aan een bedrijfsplan om de komende 100 jaar de functie van bakker Stam te evenaren. Met wethouder Bikker, SWEK-directeur Peter-Jan Steenbergen, Adrie Tukker, de toenmalige directeur van woningcorporatie ‘Lek en Waard Wonen’ en vertegenwoordigers uit het onderwijs werken we aan een plan om de bakkerij langdurig voor het dorp te behouden als spil voor onze leefbaarheid. Mooi ook dat de SWEK een grote kans zag in het samenbrengen van dorpsleefbaarheid en toerisme. Zolang toerisme een middel blijft is het ook een middel voor de leefbaarheid; die gaan in de bakkerij hand in hand. Want het is net als in de dorpskroeg: als je altijd met dezelfde mensen aan de bar zit, dan is elk bezoek gelijk; met andere mensen beleef je extra plezier. Bijzonder blij zijn we dan ook dat de SWEK ons geholpen heeft met de aankoop van een ouderwetse bakkersfiets uit Lemmer. Daar hoort een leuke legende bij, namelijk dat de zonen van Stam op de fiets brood brachten bij de molenaars, fietsend tussen de wieken door! Met een bakfiets gaan we ‘Ons Dagelijkse Brood’ naar de Molenkade brengen om extra inkomsten voor de winkel te genereren en zo de winkel levensvatbaar te houden want het is nog lang geen vetpot. Van de toeristen voor het dorp.”

Peter-Paul geeft aan dat het team 6 maanden de tijd heeft om dit initiatief levensvatbaar te maken. Met goed brood, een leuk team, kids uit de buurt die hier hun koekkruimels gaan halen en later kunnen werken in de bakkerij. Ons Dagelijks Brood is meer dan een bakker, het wordt een dorpshuiskamer waar je vergadert en overlegt, brood en lekkers koopt en lief en leed deelt. Waar het personeel weet wie jij bent en jij weet waar je aan toe bent!

De kracht van Kinderdijk zit ‘m in samenwerken, opkomen voor elkaar en voor elkaar zorgen. “Mooi toch?”, besluit Peter-Paul. “Daarom ga je tenslotte in een dorp wonen. Met elkaar komt het vast allemaal voor de bakker!”