Draagkrachtonderzoek

Samen met Giethoorn, de Zaanse Schans en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) werkt Werelderfgoed Kinderdijk aan het project ‘Hotspots’. Binnen dit project zijn de drie toeristische trekpleisters deze zomer gestart met een draagkrachtonderzoek. Ze onderzoeken wat de grenzen van de toeristische groei zijn. Dit doen zij in samenwerking met professor Jan van der Borg van de Katholieke Universiteit Leuven.

Gemeente Molenlanden, Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, gemeente Steenwijkerland, MarketingOost, gemeente Zaanstad en Stichting Zaanse Schans werken sinds vorig jaar samen met het NBTC aan kennisuitwisseling over lusten en lasten, visitormanagement en capaciteit. Ze brengen nu de toeristische draagkracht in beeld volgens een methodiek die ontwikkeld is door professor Jan van der Borg van de KU Leuven. Deze methodiek is de afgelopen jaren al diverse malen ingezet voor internationale bestemmingen zoals Venetië en Brugge.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de KU Leuven in nauwe samenspraak met de drie gebieden. Het onderzoek start met bureauonderzoek en wordt verrijkt door focusgroepen met bewoners, beleidsmakers en ondernemers. Deze onderzoekmethodes leveren inhoud voor het draagkrachtmodel. Zo komt er uiteindelijk een compleet beeld van de grenzen van de capaciteit van onder meer Kinderdijk.

Planning
  • 01 april 2021 / De planning is dat het onderzoek 1e kwartaal 2022 is afgerond