Het entreegebied van het wereldberoemde werelderfgoed in Kinderdijk gaat de komende jaren flink op de schop, waarmee het onoverzichtelijke, rommelige gebied een enorme kwaliteitsimpuls gaat krijgen: veiliger, groener, overzichtelijker.
Nu ontstaan er op drukke dagen regelmatig flinke opstoppingen en onveilige situaties op de smalle Lekdijk en overlast in het dorp Kinderdijk. Samen met bewoners, ondernemers, overheden en andere partners in het gebied is het afgelopen jaar door het stedenbouwkundig bureau SVP en met landschapsarchitect BoschSlabbers een stedenbouwkundig visie ontwikkeld om het entreegebied de uitstraling te geven die het verdient. Het gemeentebestuur (college en raad) van Molenlanden heeft unaniem die visie goedgekeurd.
Authentiek, veilig en leefbaar
Oud-wethouder Arco Bikker: “Als het entreegebied volgens de voorstellen uit deze visie wordt ontwikkeld, krijgt het eindelijk de uitstraling die past bij de status van één van bekendste UNESCO Werelderfgoederen ter wereld.”
De aanpassingen doen recht aan de authenticiteit en versterken de kwaliteit van het eeuwenoude, typisch Hollandse werklandschap. In het molengebied wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Het is een leefgebied met een ziel, geen afgesloten attractiepark. Vanaf de steiger van de waterbus tot aan het in 2019 geopende nieuwe bezoekerscentrum ontstaat een overzichtelijk en aantrekkelijk groengebied, waar toeristen als vanzelf hun weg het molengebied in kunnen vinden. Dorp en molengebied worden veel natuurlijker met elkaar verbonden, zodat het dorp kan blijven profiteren van het toerisme.
Lef
In 2020 is het ‘Uitvoeringsprogramma Kinderdijk 2020-2025’ vastgesteld door de raad van Molenlanden. Het ontwikkelen van een visie voor het entreegebied was daarin een belangrijk onderdeel. Ondanks alle beperkingen door corona, is in de afgelopen 2 jaar met molenbewoners, inwoners van het dorp en vertegenwoordigers van de SWEK, de provincie, het waterschap en de gemeentes Molenlanden en Alblasserdam gezamenlijk en gedragen deze visie ontwikkeld. Het Bestuurlijk Platform Kinderdijk omarmt de visie en adviseert de raad om deze vast te stellen en te starten met de volgende fase, de visie past in het toekomstbeeld van de SWEK.
Oud-wethouder Bikker: ”Alle betrokkenen hebben wensen kunnen vervullen maar ook moeten inleveren ten opzichte van hun eigen visie, wensen en verlangens in het gebied. Het is echt geweldig dat we met elkaar tot dit plan zijn gekomen. Het toont lef. Voor het vervolg is het ondenkbaar dat de gemeente zonder actieve steun en betrokkenheid van de andere partijen het plan kan realiseren.”
Planning en financiering
De stedenbouwkundige visie werd in april 2022 goedgekeurd door de gemeenteraad. De berekende kosten bedragen 18 tot 20 miljoen euro, waarvoor lokaal, regionaal, landelijk en Europees dekking wordt gezocht.
Vervolgens zijn we gestart met de uitwerking van een uitvoeringsprogramma. Dit programma bevat een gedetailleerde businesscase per (deel)project. De uitvoering hiervan start pas als de raad de financiering heeft goedgekeurd. In het voorjaar van 2025 neemt de raad een besluit over het uit te voeren scenario. In het najaar van 2025 organiseren we de financiering. We starten dan in 2026 met de werkzaamheden.
Lees hier meer in een samenvatting van de visie en download het volledige boekje
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met projectmanager Marko Stout marko.stout@jouwgemeente.nl of 06 22 28 86 66 en voor persvragen met communicatieadviseur Ingeborg Voogt communicatie@jouwgemeente.nl of 06 25 48 87 59.
- 19 april 2022 / Stedenbouwkundige visie unaniem aangenomen door gemeenteraad Molenlanden