Renovatie J.U. Smitgemaal

In november 2020 is Waterschap Rivierenland gestart met de grootschalige, bouwkundige renovatie van het J.U. Smitgemaal in Kinderdijk. Renovatie is hard nodig. De werkzaamheden duren nog tot medio 2022.

Het gemaal uit de jaren ’70 heeft naast de nodige bouwkundige gebreken ook last van gedateerde isolatie bij gevel en dak. Hierdoor werd het toelaatbare geluidsniveau overschreden en voldoet het gemaal niet aan de huidige milieunormen. Ook worden twee dieselmotoren vervangen door elektrische motoren. Eén dieselmotor blijft behouden maar zal niet meer gebruikt worden. Naast het gemaal is een werkterrein ingericht voor de opslag van bouwmaterialen en het plaatsen van bouwketen.

Bij de start van de werkzaamheden zijn de buitengevels in de steigers gezet. Sindsdien vinden er sloopwerkzaamheden plaats aan het dak, verdiepingsvloeren en het buitenmetselwerk. Daarna start de opbouw en worden aanpassingen aan de motoren van de vijzels gedaan. De nieuwe elektrische motoren zorgen in de toekomst voor de aandrijving van de vijzel. Elektrische motoren zijn milieuvriendelijker en zorgen voor een aanzienlijke verlaging van de geluidsoverlast.