Toeristen vinden hun weg weer naar Kinderdijk

Toeristen vinden langzaamaan hun weg weer terug naar de molens van Kinderdijk. De aantallen komen nog niet in de buurt van 2019, maar vergeleken met de afgelopen coronajaren gaat het weer een stuk beter. De ontwikkeling van het toerisme biedt kansen om juist nu in te zetten op bezoekersmanagement.

Goed gebruik van Tranferium Alblasserdam
Op 15 maart 2022 is het Transferium voor personenauto’s in Alblasserdam weer in gebruik genomen. Dit jaar kunnen de bezoekers aldaar ook kiezen voor de fiets. Hier wordt al goed gebruik van gemaakt. Op dit moment maakt ongeveer 50% van alle automobilisten gebruik van het Transferium. Dit betekent dat er dus al een stuk minder auto’s in het dorp te vinden zijn. Om te zorgen dat de meerderheid van de bezoekers in de toekomst gebruik gaat maken van het Transferium, wordt door diverse partijen bekeken hoe we de informatievoorziening verder kunnen optimaliseren. Een combinatie van online en fysieke informatie moet uiteindelijk zorgen voor een helder verhaal richting de bezoekers.

Tulpenseizoen en vakanties zijn populair voor bezoekers
Dit jaar ziet Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) dat de meeste bezoekers traditiegetrouw komen tijdens het tulpenseizoen en de vakanties. De piekmomenten lagen tot nu toe in april en tijdens het hemelvaartweekend. Naar verwachting wordt het in de zomervakantie ook weer gezellig druk. Afgelopen maanden kwamen de meeste bezoekers uit Nederland, onze buurlanden en Amerika. In de zomervakantie verwacht de SWEK dat ook gasten uit Zuid-Europa hun weg naar de molens weer weten te vinden. Opvallend is dat dit jaar de Aziatische bezoekers nog thuisblijven. En zijn er naar verhouding minder bustoeristen dan voorheen. Gemeente Molenlanden en de SWEK blijven de bezoekersstromen monitoren. Door in te zetten op bezoekersmanagement werken we toe naar een optimale balans tussen wonen en bezoeken.


Bericht van 9 mei 2022

Start van het seizoen 2022 doet wat met (parkerende) bezoekers en bewoners
Vrijdag 18 februari 2022 opende ‘UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk’ weer de deuren voor bezoekers. Sinds 19 december 2021 waren de museummolens, de rondvaartboot en het gemaal van Kinderdijk gesloten in verband met de geldende coronamaatregelen en verschillende onderhoudswerkzaamheden. De stichting verwacht dit jaar een gedeeltelijk herstel van binnenlands en buitenlands toerisme met ongeveer 70% ten opzichte van 2019.

Traditioneel gezien is het paasweekend dé aftrap van het seizoen en één van de drukste momenten in Kinderdijk. Veel toeristen komen naar Nederland als de tulpen in bloei staan en de Keukenhof geopend is, en die weten dan ook hun weg naar de molens te vinden. Ook dit jaar blijkt dat weer het geval met uitzondering van toeristen buiten Europa die dit jaar veelal nog wegblijven. 

Om het molenbezoek in goede banen te leiden werd op 15 maart 2022 het Transferium in Alblasserdam geopend. Hiervoor is een overeenkomst gesloten met de gemeenten Alblasserdam, Molenlanden en de SWEK met als doel om de last mile naar Kinderdijk zodanig in te richten dat er minder overlast is voor de inwoners van Kinderdijk. Bezoekers die met de auto komen kunnen parkeren in Alblasserdam en vervolgens met de fiets of shuttlebus naar het bezoekerscentrum rijden. Met als doel de overlast van gemotoriseerd verkeer te beperken en mensen aan te moedigen om het Werelderfgoed op een andere manier te bezoeken. Ook stimuleren we het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer zoals QBuzz en Blue Amigo (voorheen de Waterbus).

Dit is het eerste jaar dat bezoekers de fiets kunnen nemen, en met succes: op drukke dagen stappen meer dan 100 bezoekers op de fiets!

Ook aan campers en touringcars is gedacht. Dagrecreanten met een camper kunnen namelijk parkeren op de Vletstraat in Nieuw-Lekkerland en campers die een nachtje blijven zijn welkom op de kampeerplaats Oost-Souburgh in Alblasserdam. Tot slot kunnen touringcars dit jaar parkeren op de Planetenlaan in Nieuw-Lekkerland. Behalve de camperplaats in Alblasserdam zijn de overige plekken tijdelijke voorzieningen.