Geen vraag dit keer maar een veelgehoorde opmerking: ‘Dorp in de luwte…als we niet oppassen wordt het een slaapdorp!’; waar rook is is vuur en gelukkig helpt Eric ons uit de droom. Hoe zit het nu precies?
Sinds de totstandkoming van het gebiedsperspectief in oktober 2019 wordt al gesproken over ‘Dorp in de Luwe’ als het over het dorp Kinderdijk en de bewoners aan de West-Kinderdijk gaat. En sinds die tijd bestaat er discussie over die term. Dat is jammer, want niemand wil hiermee de indruk wekken als zou het de bedoeling zijn om van het dorp een saai slaapdorp te maken….
Letterlijk staat er in het gebiedsperspectief uit oktober 2019: ‘Dorp in de Luwte, wij zorgen voor een toekomst waarin de dorpen Kinderdijk, Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland zich kunnen blijven ontwikkelen als een prettige plek om te wonen en ongewenste ontwikkelingen kunnen worden geblokkeerd’.
Deze doelstelling is zo geformuleerd, omdat elders in de wereld woonkernen in de buurt van een toeristische hotspot, zoals het Werelderfgoed, last hebben van uitwaaierende toeristenstromen, woningen die ten prooi vallen aan Airbnb-verhuur of omgebouwd worden tot souvenirshops, pindakaas- en Nutella-winkels.
Zover is het in en rond het molengebied gelukkig nog (lang) niet, en zover mag het ook nooit komen. Daartoe is bijvoorbeeld het vergunningparkeren ingevoerd en is het onmogelijk gemaakt om woningen om te bouwen naar winkels, en gelden er duidelijke voorschriften voor het B&B-verhuur.
Nu mag het natuurlijk ook weer niet zo zijn, dat toeristen zich helemaal niet meer welkom voelen in het dorp. En voorzieningen in de dorpen moeten ook kunnen blijven profiteren van de toeristen. De juiste balans, dáár werken we met elkaar aan!
Vragen staat vrij…Eric Spaans antwoordt weer met alle plezier!
15 november 2021